Baby massage

Baby massage door Astrid Kolschoten

Even voorstellen

Ik ben Astrid Kolfschoten (1963), getrouwd, moeder van vier kinderen.  In 2013 heb ik de driejarige opleiding Therapeut Integrale Lichaams Massage succesvol afgerond. Hiernaast volgde ik verschillende workshops en cursussen o.a. lymfedrainage, triggerpointmassage, Trainer Touching Child Care en docent Shantala babymassage.

Voor mij is de opleiding docent Shantala babymassage een logische aanvulling. De interesse hierin ontstond nadat ik in 1995 een cursus babymassage volgde met één van mijn kinderen. De darmkrampjes waren de aanleiding. Ik ontdekte dat de baby zich door de aanraking  ontspande. Dit komt mede door de langzame en ritmische aanrakingen. Door deze liefdevolle massage is er een wisselwerking tussen ouder en kind, wat de onderlinge band versterkt.

Shantala babymassage

Shantala babymassage is een massagetechniek uit India. De Franse  dokter Leboyer introduceerde het in Europa. Deze liefdevolle massage wordt van moeder op dochter doorgegeven.Vrijwel elke baby houdt ervan om gestreeld, gemasseerd en geknuffeld te worden. De massage voldoet niet alleen aan de intense behoefte van kinderen om aangeraakt te worden, maar biedt ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Babymassage is een vorm van communicatie zonder woorden.

Babymassage vergroot de ouderlijke hechting. Het is ontspannend voor ouder en kind. De massage heeft een kalmerende invloed op het hele organisme, het ontwikkelt de tastzin, waardoor de baby leert met vertrouwen en zachtheid te reageren. Dit vertrouwen vormt een goede basis voor het opbouwen van een hechtingsrelatie.

De massage stimuleert de zintuigen en de motorische en emotionele ontwikkeling van het kind. De baby voelt zich na de massage veilig en gekend. De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld is hierdoor makkelijker.
Ook helpt het de ouders om meer zelfvertrouwen te krijgen, zodat ze de (lichaams)taal van hun kindje beter begrijpen en intuïtief nog beter gaan aanvoelen wat hun kind nodig heeft.

Je kunt met deze massage starten als je baby zes weken oud is. Je bent dan al een beetje aan elkaar gewend, wat ervoor zorgt dat de massage makkelijker verloopt.

Bij babymassage wordt olie gebruikt, waardoor je handen gemakkelijk over de huid van de baby  glijden. Olie op natuurlijke basis heeft de voorkeur, omdat hier geen kunstmatige geurstoffen of andere toevoegingen in zitten.

Iedereen kan babymassage leren, een speciale voorkennis is niet nodig.

Babymassage cursus

In vijf lessen van anderhalf uur leer je stapsgewijs de hele Shantala babymassage toe te passen op je baby. De cursus is geschikt voor baby’s van zes weken tot en met negen maanden.
In de goed verwarmde ruimte is plaats voor vijf baby’s met hun ouder.
Na afloop van de massage kunnen de baby’s emmeren.Tijd: 9.30 uur – 11.00 uur.

Uitwisseling: 90 euro.
Inbegrepen in de cursus: een reader, thee/koffie/water, massage olie.

Wat is handig om mee te nemen naar de cursus?

Makkelijk zittende kleding

Korte broek (je masseert op je blote benen, voor een beter contact met je baby)

Schone kleding voor je baby, maar ook voor jezelf
Luiers/billendoekjes
1 grote badhanddoek en 2 kleinere handdoeken
1 omslagdoek

Bij de volgende situaties geen massage toepassen:
* bij hoge koorts
* bij gezwollen lymfeklieren
* bij infecties
* bij inwendige bloedingen
* bij botbreuken
* bij ontstekingen
* bij besmettelijke huidziekten

Masseren kun je dagelijks doen, bij voorkeur op een vast tijdstip. Bouw de massage rustig op en masseer elke keer iets uitgebreider en langer. De complete Shantala baby massage duurt ongeveer 25 minuten. De beste tijd om te masseren is tussen twee voedingen door, ongeveer een half uur na de voeding.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen, bel gerust 06-41662139 Astrid Kolfschoten
of kijk op de facebook pagina  Onder goede handen.

 

 

 

t