Diyo Nepal

Vrouwenproject – 2014

Stichting Diyo Nepal start in februari 2014 met een vrouwenproject in haar twee community houses.

Taboe

NepalMenstruatie is een groot taboe in Nepal. Onze stichting wil de Nepalese vrouwen graag kennis laten maken met stoffen menstruatiedoekjes, ontworpen door Claire, een meisje uit Taiwan.

Stichting Diyo Nepal nodigt 100 Nepalese vrouwen uit. Tijdens een drie uur durende bijeenkomst geven Diyo’ers Sabitri en Durga samen met Claire informatie en voorlichting. Iedere vrouw ontvangt een kant-en-klaar menstruatiedoekje.

Verder leren de vrouwen hoe ze zelf menstruatiedoekjes kunnen maken. Hiervoor krijgen ze instructies en materiaal.

Ondergoed

De Nepalese vrouwen hebben geen ondergoed. Stichting Diyo Nepal zorgt ervoor dat iedere vrouw twee slips ontvangt. Op dit moment zoeken we sponsoren om dit mogelijk te helpen maken. De kosten worden geraamd op ongeveer 5,50 euro per persoon.

 

 

Diyo Nepal

Ieder jaar kiest Stichting Diyo Nepal een jaarproject. Voor 2012/2013 is het thema: water.

Het waterproject is opgedeeld in twee deel-projecten:

1. Drie scholen voorzien van goed drinkwater.

2. Drinkwater voor het dorp realiseren.

Achtergrond

Ilse en Shiva komen bij hun werk in het Dhading-district enorm veel gezondheidsproblemen tegen, puur door te weinig en vervuild drinkwater. De beschikbaarheid van schoon drinkwater voorkomt veel van deze gezondheidsproblemen (ter illustratie: kinderen in Nepal drinken gemiddeld één klein glaasje water per dag).

Op de scholen en in het dorp is heel beperkt water, slechts 2 uur per dag kan er worden getapt. Verder is het water niet schoon en wordt het niet efficiënt gebruikt.

In het dorp is er in het droge seizoen vaak helemaal geen water. Er is 20 keer meer water nodig voor het vee en de landbouw. Ook is er te weinig water voor het telen van groenten. Vrouwen lopen nu ongeveer een half uur naar de bron om water te halen. Deze waterketels wegen 25 kg en zorgen voor rugproblemen. Het vee wordt naar kleine riviertjes gebracht om te drinken.

Doel

Diyo Nepal wil drie scholen voorzien van goed drinkwater. Ook zullen er mineralen gegeven worden aan de kinderen.

Daarnaast wil Diyo Nepal drinkwater voor het dorp realiseren. Het project wordt gehouden op het platteland in het Dhading-district.

Ons doel is om de drinkgewoonten van de mensen te veranderen en te verbeteren en ze ervan bewust te maken dat het drinken van water belangrijk is voor je gezondheid.

Daarnaast willen we graag bereiken dat er voldoende water is voor het vee, de landbouw en de stukjes land rondom de huizen voor het telen van groenten, zodat er meer groenten gegeten kunnen worden. Vrouwen hoeven straks niet meer naar de bron te lopen en kunnen hun aandacht aan andere zaken geven.

Werkwijze

Scholenproject

Wat betreft het scholenproject zullen we eerst de waterbron reinigen. Vervolgens wordt er schoon drinkwater opgeslagen in een watertank. Eventueel worden er twee tappunten geconstrueerd.

Leraren en ouders worden verantwoordelijk gemaakt (sociale controle).

Tenslotte ontwikkelen we een trainingsprogramma voor de leraren.

Tijdens dit project werkt Stichting Diyo Nepal intensief samen met Lez en Alice van het Pennywistleproject.

Dorp

Voor het project in het dorp leggen we de verantwoordelijkheid voor de gemeenschapsbezittingen (bron, tanks etc. ) bij de mensen.

We leren de mensen hun handen te wassen voor het eten. We motiveren en begeleiden mensen om de tuinen rondom het huis groen te laten worden, zodat ze voldoende groenten kunnen eten.

Jaarlijks loven we een beloning uit voor de dorpeling die het project actief steunt, meedoet en het goede voorbeeld geeft en daarmee de andere dorpelingen motiveert. (bijv. door middel van een certificaat en kledingstuk.

Toeristen die via Diyo Nepal en Pure Nepal in het dorp zijn, kunnen meedoen.

Voor beide projecten geldt dat we door voorlichting en begeleiding een verandering en verbetering van drinkgewoonten wensen te bereiken. Hiervoor zetten we artsen en vrijwilligers van de health camps in. Diyo Nepal is met het Pennywhistleproject twee maanden op het platteland in het Dhading-district aanwezig om het project op te zetten.

Na deze periode blijven we het project actief begeleiden vanuit de stichting.

Kosten

Scholenproject

De geschatte kosten voor het scholen-project zijn 5.000 Euro voor opslagtanks, materiaal voor de waterleidingen en arbeidsloon.

Het grootste deel van dit geld is al bij elkaar gebracht dankzij het project op de Regenboogschool in Apeldoorn.

Dorp

De geschatte kosten voor het realiseren van drinkwater voor het dorp bedragen 15.000 Euro.

De kosten bestaan uit:

– Het kopen van een of meer bronnen

– Opslagtanks

– Waterleidingmateriaal

– Arbeidsloon

Voor alle mensen op de wereld is het een basisrecht om genoeg goed drinkwater te hebben. Stichting Diyo Nepal ziet het als haar verantwoordelijkheid om zich hiervoor in te zetten.