Hennepolie, cocosolie en olijfolie

Hennepolie, Cocosolie en olijfolie

uit: www.salusi.nl :
Hennepolie oftewel hennepzaadolie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de zaden van bepaalde hennepplanten. Hennepzaad staat te boek als ‘superfood vanwege de hoge concentratie aminozuren en de optimale verhouding qua essentiële vetzuren. Hierbij alles wat je moet weten over de gezondheidsvoordelen en -nadelen van hennepzaad(olie)…

Hennepzaad: de voordelen

Hennep is een sterk, efficiënt en veelzijdig landbouwproduct dat relatief gemakkelijk op biologische wijze kan worden verbouwd. Omdat een hennepplant binnen 2 à 3 maanden oogstrijp is, kunnen jaarlijks 5 tot 6 oogsten worden behaald. Zo worden hennepplanten op grote schaal verbouwd voor industriële doeleinden, onder meer voor de ijzersterke hennepvezels, waarvan o.a. henneptouw en textiel wordt gemaakt. Ook kan uit hennepvezels karton en hennepplastic worden vervaardigd. Bovendien is er niet of nauwelijks boskap nodig voor hennep, in tegenstelling tot bijvoorbeeld soja.

Daarnaast is hennepzaad erg gewild, onder meer voor vogelvoer (onder de noemer “kempzaad”) en gekiemde hennep als visaas. Hennepzaad is overigens niet alleen erg voedzaam voor vogels en vissen, maar zeker ook voor mensen. Voornamelijk vanwege de goede verhouding (3:1) aan omegavetzuren en essentiële eiwitbouwstenen/aminozuren. En daarnaast vanwege de vele vitamines, macromineralen, spoorelementen en (co)enzymen…

Voedingsstoffen in hennepzaad

Zoals eerder al vermeld levert hennepzaad een enorme verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen. Hierbij een opsomming van de meest noemenswaardige nutriënten in hennepzaden:

  • Mineralen & spoorelementen: o.a. de elementen ijzer, magnesium, calcium, kalium, zink, koper, fosfor en jodium
    • Vitamine E, vit. C en vit. B (B1, B2, B3 & B6)
    • Allerhande eiwitbouwstenen, waaronder alanine, arginine, asparaginezuur, histidine, isoleucine, leucine, methionine, fenylalanine en proline
    • De twee moeder-omegavetzuren, namelijk linolzuur en alfalinoleenzuur
    • Exogene (voedings)eiwitten die nagenoeg gelijk zijn aan het in bloedplasma aanwezige alfa-, bèta- en gammaglobuline: (anti)stofjes die o.a. het immuunsysteem ondersteunen en beschadigde weefsels herstellen.

    Hennepzaad levert veel mineralen en nauwelijks zware metalen. En de B-vitamines in hennepzaad dragen onder meer bij aan een optimale energiehuishouding. Tot slot levert hennepzaad(olie)bioactieve enzymen en krachtige antioxidanten.

    Tip: De hoge voedingswaarde en voedingsstofdichtheid maken hennepzaad tot een ideale aanvulling voor vegetariërs en veganisten!

    Essentiële eiwitten in hennepzaad

    In de natuur zijn tot nog toe ruim 80 verschillende aminozuren oftewel eiwitbouwstenen aangetroffen. In menselijke lichaamseiwitten worden in principe 20 aminozuren aangetroffen die ook wel bekendstaan als de proteïnogene oftewel “standaard” aminozuren. Uit deze 20 eiwitbouwstenen is het menselijk lichaam opgebouwd; sommigen gaan ervan uit dat het er 21, 22 of zelfs 23 zijn.

    Van de 20 fundamentele eiwitten zijn er 8 essentieel en 2 semi-essentieel. Essentiële aminozuren heb je per se nodig om gezond te blijven en ze kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Daarommoeten ze uit voeding worden verkregen. In hennepzaden komen álle 20 essentiële/fysiologische eiwitbouwstenen voor! 

    Ongeveer 65% van het hennepzaadeiwit is globuline-edestine. Dit eiwit bevat albumine en is nagenoeg gelijk aan de variant die voorkomt in humaan bloedplasma. Daarom is hennepzaadeiwit gemakkelijk verteerbaar, opneembaar en inzetbaar binnen het menselijk lichaam! Onder andere om serumalbumine en -globulinen te maken.

    Het proteïnegehalte van hennepzaden is met een minimumwaarde van 22,8% enorm! Hennepzaad is misschien wel de allerbeste plantaardige eiwitbron die er bestaat; overall genomen zelfs beter dan soja.

    Gezonde vetten in hennepzaad

    Het vetgehalte van verschillende soorten hennepzaden schommelt tussen de 29 en 35%. Slechts 9 procent van de vetten in hennepzaden behoort tot de verzadigde vetzuren. Bovendien levert hennepoliede 2 essentiële moedervetzuren, namelijk linolzuur (56%) en alfalinoleenzuur (19%).

    Ook het zeldzame GLA ofwel gammalinoleenzuur (omega 6-familielid) is aanwezig in hennepzaad. GLA komt van nature voor in moedermelk en heeft een ontstekingsremmende en hormoon-regulerende werking. Dit farmacologisch interessante vetzuur varieert onder de diverse soorten hennepzaden tussen de 1,2 en 3,9%. (bron)

    Het vetzuurpatroon van hennepzaad is fantastisch. De omegavetten komen namelijk in een ideale

    De nadelen van hennepolie & hennepzaden

    Er zijn aanwijzingen dat hennepzaad de aanmaak van bloedplaatjes remt, dus wellicht is hennepzaad en hennepolie af te raden voor mensen met bloedstollingsproblemen. Bovendien oxideert (onbewerkte) hennepzaadolie erg snel, waardoor de houdbaarheid ervan kort is en het snel ranzig wordt. Let dus altijd goed op de houdbaarheidsdatum van hennepolie! (bron)

    Vanwege de oxidatiegevoeligheid is hennepzaadolie ook niet geschikt voor verhitting; dus niet bruikbaar als bak & braad of frituurolie.

  • Uit: www.energiekevrouwen.nl
    Cocosolie:
    een -must have- in je keuken, badkamer en slaapkamer. Wil je weten waarom?

    De boom die alles bevat wat nodig is

    In het Sanskriet, een oudIndische taal, staat de kokospalm bekend als Kalpa Vriksha. Dit betekent -de boom die alles bevat wat nodig is om te leven-. Bijna alles van de kokosboom kan dan ook worden gebruikt door mensen.

    De woorden kokosolie en kokosvet worden door elkaar gebruikt wat kan leiden tot verwarring. Bij olie denk je meestel aan vloeibaar en bij vet aan gestold, waar of niet waar? Kokosolie en kokosvet is precies hetzelfde product. Indien het onder de 25 graden Celsius komt dan gaat het stollen; het ziet er dan wittig uit, zo staat het als potje in de winkel. Boven de 25 graden wordt het vloeibaar; in je warme pan of op een hete zomerdag in je keukenkastje. Je kunt het dan gieten in plaats van schrapen. Ik spreek meestal van kokosolie maar bedoel dus beide.

    Kokosolie is een speciaal vet

    Denk jij nog steeds dat alle vetten ongezond zijn, dat je er dik van wordt en dat je cholesterol ervan stijgt? Dan is jouw mening over vetten echt toe aan een update. Lees dan eerst even mijn blog Vijf redenen voor vrouwen om meer vetten te eten zodat ik kan proberen deze oude overtuigingen bij je weg te nemen.

    In de familie van de vetten valt kokosolie onder de verzadigde, plantaardige vetten. Bijna alle vetten verliezen hun voedingswaarde of gaan oxideren als je ze verhit. Dit is niet het geval met kokosolie. Kokosolie is de allerbeste olie om te verhitten, het kan zelfs extreem hoge temperaturen verdragen. Zou je willen frituren (wat ik nou niet echt aanbeveel) gebruik dan kokosolie. Het kan keer op keer worden verhit zonder dat er vrije radicalen worden gevormd. En die vrije radicalen die wil je niet in je lichaam.

    De gezonde middellange vetzuurketens van kokosolie worden heel snel verteerd, geven daardoor snel energie en worden nauwelijks opgeslagen als vet. Een leuke anekdote: in de 40-er jaren probeerden veeboeren in Amerika hun koeien vet te mesten met kokosolie. De dieren bleken hier echter actief en slank van te worden. Toen ze overstapten op soja en mais werden de dieren dik zonder dat ze veel voer aten. Een prima oplossing voor de veeboeren. Voor jou ook?

    Wat is een goede soort kokosolie?

    Extra vierge kokosolie krijg je door ófwel de kokosnootpulp te persen óf door het een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan. Door deze bewerking is het heel goed opneembaar door de darmen en de huid. Deze kokosolie wordt al vloeibaar bij 25 C. Alles wat niet extra vierge kokosolie is, wordt doorgaans gedroogd onder hoge temperaturen en daarna gebleekt, geraffineerd en meestal ook ontgeurd. Al deze bewerkingen betekent dat de gezonde stoffen worden verwijderd. Deze olie wordt pas vloeibaar bij hogere temperaturen, ca 35 C. Kies dus zoveel mogelijk voor de extra vierge, ook als je deze gebruikt om op je huid te smeren. De biologische extra vierge varianten die meestal in glas zitten zijn helemaal top. Extra vierge kokosolie heeft geen negatieve invloed op je cholesterolgehalte.

    Wat doet kokosolie voor je als je het eet?

    Er zijn vele voordelen te noemen voor het gebruik van kokosolie in de keuken. Ik heb de belangrijkste voor jou als vrouw op een rijtje gezet. Hierbij wil ik wel gelijk beginnen met één nadeel: van kokosolie kunnen géén hormonen worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot de andere gezonde, dierlijke vetten die aan de basis staan van cholesterol waar je hormonen van moeten worden gemaakt. Dit is dus een minpuntje. Vervang dus niet ál je andere gezonde vetten door kokosolie. Variatie is en blijft het toverwoord voor een goede gezondheid. Dit kan kokosolie allemaal voor je doen:

    • Zoals gezegd: de middellange vetzuurketens van kokosolie wordt onmiddelijk gebruikt als brandstof en daardoor niet als vet opgeslagen. Het is dus een snelle energiegever, dit in tegenstelling tot de lange vetzuurketens van visolie en andere plantaardige olieën, en je wordt er niet dik van.
    • De darmen zijn het hart van je gezondheid. In je darmen moeten de voedingstoffen (vitaminen en mineralen) die je eet worden opgenomen in je bloed. Als je darmen niet goed werken gebeurt dit onvoldoende. Kokosolie kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen uit een zieke darm beter worden opgenomen. Dit is een groot voordeel bij allerlei verschillende darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn) en (gluten)allergieën.
    • Kokosolie bevat bestanddelen(vetzuren) die werkzaam zijn tegen bacterieën, virussen, schimmels, parasieten en ontstekingen. Het kan dus worden ingezet om je darmflora te versterken en daar een candida of een tijdelijke voedselvergiftiging te bestrijden, bij maagzweren, bij verschillende (chronische) ontstekingen en infecties, (voet)schimmels, wormen enz. Drie maal per dag een eetlepel bij de maaltijd helpt de schimmels uit je darmen verdwijnen. Je kunt dan wel tijdelijk even last krijgen van hoofdpijn, huiduitslag en diarree; dit kan je zien als een soort ontgiftingsreactie.
    • Kokosolie helpt mee om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren doordat het zorgt voor een betere insulinewerking. Hierdoor kunnen hongeraanvallen en ongezond snacken vanuit een bloedsuikerdip worden verminderd. Ook goed voor je gezonde gewicht!
    • Kokosolie kan een traag werkende schildklier stimuleren omdat het de verbranding stimuleert en de lichaamstemperatuur doet stijgen.
    • Kokosolie kan helpen om calcium en magnesium beter op te nemen, twee mineralen die wij vrouwen hard nodig hebben om onze botten stevig te houden.
    • In kokos zitten veel anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen en ook dat is goed nieuws.

     Wat doet kokosolie voor je als je het smeert?

    Kokosolie is heerlijk om op je huid te (laten :-)) smeren. Ben je helemaal klaar met de kokosgeur, smelt het dan zachtjes in een pannetje, voeg jouw favoriete etherische olie toe en laat het weer stollen. Helemaal lekker!

    • Het vetlaagje van kokosolie op je huid is licht zuurvormend wat erg goed is. Je kunt het gebruiken op je gezicht, als hand- of voetencreme, lippenbalsem of als bodylotion voor je hele huid. Ik smeer het persoonlijk overal op, het trekt snel in. Op mijn gezicht vind ik het heerlijk als ‘dikke’ laag bij het hardlopen als het wat kouder is buiten.
    • Natuurlijk is het daardoor ook ideaal als massageolie. Zorg dat je je olie al een beetje warm is door het bv op de verwarming te zetten van je slaapkamer.
    • Heb je last van huidziektes zoals psoriasis, eczeem, roos of andere huidschilfertjes? Eet én smeer dan kokosolie, de ontstekingsremmende werking zal je helpen.
    • Ik vond een heerlijke, natuurlijke zonnebrand voor je op basis van kokosolie, klik daarvoor hier.
    • Je kunt het zelfs gebruiken als tandpasta want het helpt tandcariës te voorkomen. Vermeng het dan met pepermuntolie.
    • Gebruik het tegen een vaginale schimmelinfectie in je vagina, het doodt de schimmels.
    • Kokosolie is veilig en heerlijk om te gebruiken als glijmiddel in bed (of waar dan ook :-)).  Het likt ook zo heerlijk weg. Have fun!

    Wil je kokosolie proberen? Gebruik bij voorkeur de niet-ontgeurde versie in een glazen verpakking. Zoek een goede, biologische, extra vierge kwaliteit. Ze zijn bij de betere natuurvoedingswinkel en in goede webwinkels te krijgen. De allerlekkerste is naar mijn mening die van Aman Prana maar die is best kostbaar.  Mijn andere favoriete merk is die van Mattisson, klik daarvoor hier.   Zoek je gezonde recepten met kokosolie, kijk dan eens in mijn e-books Optimaal Ontbijten, Levende Lunches, Slimme Snacks of Geniale Groenten. Je zult zien dat ik het daar volop gebruik.Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

    uit: www.earthmatters.nl

    Olijfolie, gezond en lekker!

    (Juglen Zwaan) In elke supermarkt is er wel een breed aanbod aan olijfolie. Het schijnt erg gezond te zijn, maar er is wel erg veel keuze. Wat is er nu zo gezond aan olijfolie en hoe kies je een goede olijfolie?

    Mensen rond de middellandse zee worden vaak erg oud. Hun geheim schijnt te schuilen in de olijfolie. Dat zou wel eens waar kunnen zijn. Olijfolie is erg heilzaam. Zo zitten er meer dan 30 soorten polyfenolen in. Polyfenolen zijn stoffen die in planten voorkomen en krachtig tegen kanker werken. Naar olijfolie is erg veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en telkens blijkt dat de verhalen inderdaad waar zijn.

    Enkele voordelen van olijfolie:

    • Verlaagt de cholesterol
    • Gaat trombose tegen
    • Tegen hoge bloeddruk
    • Geeft een verzadigd gevoel
    • Voorkomt alzheimer

    Olijfolie is echt een mediterraan product. Ruim 45% van de olijfolie op de wereld komt uit Spanje, maar vaak ook uit Italië of Egypte. Uit veel metingen blijkt dat groente en fruit, dat afkomstig is uit Spanje, behoorlijk wat bestrijdingsmiddelen bevatten. Je kunt dus beter kiezen voor olijfolie uit veiligere landen zoals Griekenland of Italië. Ook staan er in Spanje fabrieken van grote merken die olijfolie maken voor de massa. In deze fabrieken werken ze met een streng prijsbeleid, wat de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Pas op! Veel olijfolie uit Italië wordt gemaakt van de olijven die van boeren in Spanje afkomstig zijn, zo worden we in de supermarkt vaak bij de neus genomen.

    David Wolfe zegt dagelijks minstens een 0,5 liter olijfolie tot zich te nemen, omdat hij zegt dat dit zo gezond is. Olijfolie bestaat, afhankelijk van de kwaliteit, uit 55% – 83% oliezuur. Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd omega-9 vetzuur waar olijfolie onder andere z’n heilzame effect aan te danken heeft. Oliezuur verlaagt het minder gunstige LDL cholesterol, maar verhoogt het gunstige HDL. Olijfolie bevat naast de eerder genoemde 30 polyfenolen, ook erg veel vitamine E. Vitamine E is een in vet oplosbare antioxidant dat de schadelijke inwerking van zuurstof op onze cellen neutraliseert. De droge massa van onze hersenen bestaat voor 60% uit vetzuren. Deze vetzuren blijven door voldoende vitamine E voor langere tijd van goede kwaliteit. Olijfolie bevat ook oleocanthal, dat net als ibuprofen ontstekingsremmend en pijnstillend werkt.

    Heb je wel eens gehoord van squaleen? Squaleen zit ook in grote hoeveelheden in olijfolie. Squaleen is een vetachtige stof die onderdeel is van onder meer cholesterol, diverse hormonen en vitamine D. De “European Journal of Cancer Prevention” heeft squaleen aangemerkt als mogelijke werkzame stof tegen kanker.

    Olijfolie is ook goed voor de huid:

    • Werkt antibacterieel, krachtig tegen schimmels
    • Bevochtiger, werkt tegen een droge huid
    • Goede massageolie
    • Gaat eczeem en psoriasis tegen
    • Vitamine E gaat veroudering tegen

    In de winkel zijn er erg veel soorten olijfoliën te koop. Wat betekenen al die kreten op de verpakking nu precies?
    Extra vierge – heeft een zuurgraad lager dan 0,8%. Afkomstig van één koude persing
    Vierge – heeft een zuurgraad lager dan 2%. Afkomstig van twee persingen
    Olijfolie – heeft een zuurgraad lager dan 1,5%. Is geraffineerde olijfolie aangelengd met wat extra vierge voor de smaak.

    Geraffineerde olijfolie is wat er vaak in de supermarkt wordt aangeboden. Zo kan de zuurgraad chemisch verlaagd zijn, waardoor fabrikanten het plots ‘extra vierge’ mogen noemen. Raffineren houdt in dat het zwaar bewerkt is. Dit kunnen tal van bewerkingen zijn zoals:

    • Extraheren d.m.v. oplosmiddelen zoals hexaan
    • Bleken d.m.v. chemicaliën
    • Ontgeuren d.m.v. chemicaliën
    • Neutraliseren d.m.v. het verwijderen van vrije vetzuren
    • Stomen op 270 graden om vluchtige stoffen te verwijderen

    Bij het bewerken van olie komen diverse chemicaliën kijken, die als residu achter kunnen blijven. Ook zorgt de hoge temperatuur tijdens het stomen voor verlies van alle heilzame stoffen. Geraffineerde olijfolie heeft een rookpunt van 240 graden, in tegenstelling tot de extra vierge die een rookpunt heeft van 175 graden.

    Tips voor het kiezen van een goede kwaliteit olijfolie:

    • Koop olie altijd alleen in glas en nooit uit plastic i.v.m. weekmakers
    • Kies altijd voor olijfolie in een donker glas
    • Pak altijd de achterste fles uit het schap
    • Vergelijk de houdbaarheidsdatum en kies voor de langst houdbare
    • Kies niet voor olijfolie van grote commerciële merken
    • Laat commerciële olijfolie uit Spanje links liggen
    • “Extra vierge” is de beste kwaliteit
    • Biologische olijfolie bevat de minste toxines
    • Koop kleine flesjes zodat de olijfolie altijd vers is
    • Kies voor olijfolie van kleine boeren / producenten

    De heilzame effecten van olijfolie zijn alleen van toepassing als je de olie koud gebruikt in bijvoorbeeld salades of als boter. Verhitting heeft een negatief effect op de kwaliteit van olijfolie. Als olijfolie sterk wordt verhit, kan het gemakkelijk oxideren en de heilzame stoffen verliezen dan hun werking. Mocht je moeten kiezen tussen zonnebloemolie of olijfolie, dan is olijfolie de beste keus om in te bakken. Houd de temperatuur dan wel zo laag mogelijk. Om in te bakken kun je beter kiezen voor roomboter, ghee, kokosolie, reuzel of palmolie. (Bron: aHealthylife.nl)

    Juglen Zwaan is afgestudeerd docent. De laatste jaren is hij werkzaam geweest op een middelbare school en verzorgde daar de lessen over voeding. Nu publiceert hij veelal artikelen over gezondheid en welzijn op het internet.Voeding heeft bij hem al sinds jonge leeftijd zijn belangstelling…